ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
3D TOUR
ΒΙΝΤΕΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
Αρχική Σελίδα / ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκτάσεις άγριας βλάστησης με κυρίαρχο το χρώμα του πεύκου, εναλλάσσονται αρμονικά με εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης «δημιουργώντας» ένα υπέροχο τοπίο, στη «σκιά» του δάσους «Φαραδάς».

Ειδικότερα, οι ακαλλιέργητες εκτάσεις του χωριού καλύπτονται κυρίως από πεύκα και χαμηλή θαμνώδη άγρια βλάστηση. Οι πευκόφυτες εκτάσεις του Καλού Χωριού ουσιαστικά έχουν αντικαταστήσει εκτάσεις που παλαιότερα ήταν φυτεμένες με αμπέλια.

Κυρίαρχη θέση κατέχει το κρατικό δάσος Ασκόπελος, που μέρος του εμπίπτει στα διοικητικά όρια του χωριού. Το δάσος βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο από τις υπόλοιπες εκτάσεις του χωριού ? θα λέγε κανείς πως μοιάζει με ένα άγρυπνο ήρεμο φρουρό.

Στις καλλιεργημένες εκτάσεις του Καλού Χωριού υπάρχουν πολλά οπωροφόρα δέντρα, όπως αμυγδαλιές, αχλαδιές, συκιές και μηλιές. Νότια του Καλού Χωριού βρίσκεται το ομώνυμο φράγμα, το οποίο παρόλο που είναι μικρής χωρητικότητας δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να ασχοληθούν με αρδευόμενα είδη.

Η περιοχή Διπλοπόταμος αποτελεί την πιο εντυπωσιακή εικόνα του Καλού Χωριού. Σ’ αυτή την περιοχή ενώνονται ο ποταμός Φαρμακά με τον ποταμό Μαρούλλαινα. Aπό το σημείο ένωσης των ποταμών αρχίζουν και τα δυο μοναδικής ομορφιάς φαράγγια. Ο Καρούζης, αυτό το αξιοπρόσεκτο φαινόμενο το περιγράφει γράφοντας: «Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεωμορφολογικό φαινόμενο με εντυπωσιακές ποτάμιες αναβαθμίδες και σχετικά βαθιά φαράγγια είναι οι κοιλάδες» του ποταμού Μαρούλλαινας και συνεχίζει «ιδιαίτερα η περιοχή Διπλοπόταμος, όπου οι κοιλάδες συγκλίνουν. Φαίνεται πως η διαφορά υψομέτρου με την κοίτη της κοιλάδας βορειότερα ανάγκασε το τρεχούμενο νερό να εκβαθύνει την κοίτη στα σημεία αυτά δημιουργώντας εντυπωσιακά φαράγγια. Παρόμοια φαινόμενα απαντούν και σ’ άλλες περιοχές βόρεια της οροσειράς του Τροόδους».

Πηγές:
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λεμεσός, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001
Κοινοτικό Συμβούλιο Καλού Χωριού
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.6


Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.