ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
3D TOUR
ΒΙΝΤΕΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
Αρχική Σελίδα / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ / Άγιος Γεώργιος
Άγιος Γεώργιος

Στο Καλό Χωριό υπάρχουν η παλιά και η νέα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αλλά και κατάλοιπα του παρεκκλησιού της Αγίας Παρασκευής.

Παλαιά Εκκλησία Αγίου Γεωργίου
Η παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με το απλό και συνάμα επιβλητικό καμπαναριό βρίσκεται στην καρδιά του παλαιού χωριού.

Ο ναός χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, συγκεκριμένα το 1633, και διακόσια χρόνια μετά, το 1833, ανακαινίσθηκε. Είναι κτισμένος από πέτρα του βουνού, πωρόλιθο-στις γωνίες- και σπασμένα κεραμίδια. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο των μονόκλιτων καμαροσκέπαστων ναών. Η στέγη του είναι αμφικλινής και καλυμμένη με κεραμίδια.

Το επιβλητικό καμπαναριό του ναού διαθέτει πλούσιο διάκοσμο και δυο πατώματα με καμάρες. Αποτελεί μεταγενέστερο κτίσμα από την εκκλησία. Ειδικότερα, κτίστηκε το 1912 από πωρόλιθους, που σύμφωνα με τον Παναγή, μεταφέρθηκαν από την Αγροκηπιά. Η καμπάνα είναι ακόμα παλαιότερη, αφού φέρει χρονολογία 1898. Ο σεισμός του Οκτώβρη του 1996 προκάλεσε σοβαρές ζημίες στο καμπαναριό, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν την επόμενη χρονιά.

Ένα ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του 17ου αιώνα με θωράκια του 19ο αιώνα και ένα ξεχωριστό τέμπλο με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου κοσμούν το εσωτερικό του ναού.

Το 1992, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, κήρυξε το ναό Αρχαίο Μνημείο Β΄ πρόσφατα αποπερατώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του ναού.

Νέα εκκλησία Αγίου Γεωργίου
Η νέα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται πλησίον της ομώνυμης παλιάς εκκλησίας. Η ανέγερση της νέας και συνάμα μεγαλύτερης εκκλησίας άρχισε την 1η Αυγούστου του 1993, μετά από εισήγηση του Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, κ. Φωτίου Σ. Κωνσταντινίδη. Η πρώτη θεία λειτουργία στη νέα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έγινε στις 7 Απριλίου 1996.

Πηγές:
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λεμεσός, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001
Γεώργιος Παναγή, Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Καλού Χωριού Ορεινής, Λευκωσία 2005
Κοινοτικό Συμβούλιο Καλού Χωριού
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.6


Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.